
11 czerwca 2025 roku w Szkole Podstawowej im. Teofila Ruczyńskiego w Prątnicy odbyły się wyjątkowe warsztaty edukacyjno-kulinarne, zorganizowane w specjalnej wiacie edukacyjnej, która stanęła tuż przy szkole (tzw. klasa na powietrzu). Zajęcia przeprowadzili członkowie Wojskowego Koła Łowieckiego „Łoś” z Olsztyna w ramach współpracy w projekcie Myśl logicznie i działaj ekologicznie.
Tematem warsztatów była przyroda polskich lasów, a w szczególności dzikie zwierzęta oraz dziczyzna – jej pozyskiwanie, znaczenie i kulinarne zastosowanie. Spotkanie rozpoczęło się o godzinie 9:00 od zbiórki i prelekcji na temat mieszkańców lasów. Uczniowie poznali wiele ciekawostek o dzikach, jeleniach, sarnach i innych zwierzętach zamieszkujących nasze lasy.
Następnie uczestnicy dowiedzieli się, czym jest dziczyzna, jak ją odpowiedzialnie pozyskiwać i jak ją można przyrządzać. W części praktycznej wspólnie przygotowywano kociołek z dziczyzną, a równolegle odbywało się ognisko z pieczeniem kiełbasek. Dużą atrakcją był też pokaz psa myśliwskiego.
Uczniowie aktywnie uczestniczyli w zajęciach – pomagali w przygotowywaniu posiłków i chętnie zadawali pytania. To była niezwykle ciekawa i smakowita lekcja na świeżym powietrzu, za którą serdecznie dziękujemy naszym gościom z WKŁ „Łoś”!
materiał SP w Prątnicy
przejdź do galerii